2013 m. gruodžio 18 d., trečiadienis

Kačių PSP programos mokymai Portugalijoje

Šį kartą papasakosiu apie savo išvyką į Portugaliją, Figueira da Foz miestelį, esantį Atlanto pakrantėje. Ten 2013 metais ne pelno siekianti organizacija "International Cat Care" įkūrė kačių pagauk-sterilizuok-paleisk programos mokymų centrą ir vien per šiuos metus spėjo suorganizuoti net penkias mokymų sesijas gyvūnų gerovės organizacijų atstovams iš įvairių šalių - Portugalijos, Lietuvos, Rusijos, Gruzijos, Singapūro ir kt. (iš viso 10 šalių). Juos apmokyti savanoriškai atvyksta specialistai iš aukštą gyvūnų gerovės lygį turinčių šalių (pvz., Anglijos, Airijos). Aš kartu su savo bendramoksle lietuvaite Vaiva dalyvavau paskutinėje šių metų sesijoje, vykusioje lapkričio pradžioje, į kurią susirinko štai kokia smagi kompanija:

Pagauk-sterilizuok-paleisk mokymų dalyviai
Mokymų dalyviai

Kadangi likau labai sužavėta šiais mokymais, norėčiau pasidalinti įspūdžiais su visais savo tinklaraščio skaitytojais ir gyvūnų draugais :)

Pradžiai trumpai apie Pagauk - Sterilizuok - Paleisk (dažniausiai lietuviškai trumpinamos kaip PSP, o angliškai - TNR) programos esmę: tai namų neturinčių ir kiemuose gyvenančių kačių sterilizacijos programa, siekiant išvengti nuolatinės kačių prieauglio problemos. Juk kiekvienais metais katės gali atsivesti bent po dvi vadas, o visi mažyliai lieka beglobiais, užpildo kiemus, pakliūna po mašinų ratais, sukiršina kaimynus… Kažkas stengiasi juos išgelbėti, tačiau tai - užburtas ratas, nes jau po pusmečio ir vėl tas pats. Taigi vienintelė išeitis stabilizuoti beglobių kačių skaičių - tai sustabdyti jų dauginimąsi.

Sterilizacija - šiuo metu humaniškiausias būdas tai padaryti, juolab operacijos metu katės pažymimos, nukerpant jų kairės ausytės galiuką. Kai kuriems žmonėms toks žymėjimas atrodo nepriimtinas ir žiaurus, tačiau kol kas dar niekas nesugalvojo geresnio būdo, kuris leistų iš tolo atpažinti sterilizuotas kates bei kastruotus katinus. Atpažinti tokius gyvūnus labai svarbu, nes tokių gyvūnų negaudo ir nenumarina valstybinės sanitarinės ir karantino tarnybos. Kitas svarbus momentas - nepažymėtas arba neaiškiai pažymėtas kates gyventojai arba gyvūnų globos organizacijų atstovai gali palaikyti dar nesterilizuotomis, ir tuomet tik be reikalo vėl iš naujo jas gaudys bei atliks procedūras, taip pakartotinai sukeldami joms stresą, bereikalingas vaistų dozes ar net intervenciją, o tuo pačiu eikvodami savo jėgas, laiką ir pinigus. Dalis žmonių tiki, jog katėms geriausia būtų uždėti antkakliukus arba užkabinti žetonėlius - jie juk irgi matosi, tačiau bėda tame, jog lauko sąlygomis gyvenančioms katėms šie "žymekliai" gali padaryti meškos paslaugą - užsikabinti už šakos, lentų, vinių ar kitų daiktų (juk visi žinome, kokiomis mažomis landomis geba naudotis katės), o kai kuriais atvejais katės gali pasismaugti arba tiesiog likti nepastebėtos ir nugaišti, negalėdamos išsilaisvinti…

Į mokymus patekau Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos dėka. Dar rugsėjo mėnesį ši organizacija Kaune suorganizavo seminarą kačių gerovės prieglaudose ir PSP programos temomis, į kurią pakvietė "International Cat Care" atstovus. Tuomet ir įvyko pirmoji mūsų pažintis - bendravome, dalinomės patirtimi, diskutavome įvairiais klausimais, o netrukus gavau pasiūlymą atvykti į štai šiuos praktinius užsiėmimus.

Mokymų metu mes buvome visapusiškai supažindinti su PSP programa: vyko teoriniai užsiėmimai, kurių metu turėjome atlikti užduotis…

Teorinių užsiėmimų užduotis: kokia nauda iš PSP programos: 1) gyventojams, 2) katėms ir 3) gyvūnų gerovės organizacijoms?

...o taip pat, pasidalinę į dvi komandas, dirbome realiomis sąlygomis - gaudytojų komanda su vietine koordinatore bei mokymų vadove iš Airijos nuo ryto iki vėlyvo vakaro gaudė kates, tuo pačiu išmokdami, kaip tai daryti efektyviausiai, sukeliant kuo mažiau streso gyvūnams, naudojantis įvairių tipų gaudyklėmis ir pritaikant jas skirtingo būdo kačių gaudymui…

Gaudytojų kasdienybė: tenka apsišarvoti kantrybe ir imtis visų įmanomų gudrybių

… o veterinarų komanda su dviejų profesionalių ir be galo mylinčių kates žmonių - vet. gydytojos ir vet. felčerio iš D. Britanijos - priežiūra rūpinosi pagautųjų kačių sterilizacija ir kastracija.

Darbas operacinėje

Mane sužavėjo tai, jog net ir susikoncentravus ties kokiais nors techniniais dalykais, mums nuolatos buvo primenama, jog kačių gerovė (kaip jos jaučiasi, ar padarėme viską, kad jos patirtų kuo mažiau streso ir skausmo, ar apsaugojome nuo visų galimų pavojų) - visada pirmoje vietoje. Apie ją mes turime galvoti nuolatos, bet kurio iš PSP etapo metu, pradedant nuo gaudymo, baigiant paleidimu.

Visų pagautų kačių narveliai būdavo tuoj pat uždengiami - tamsa ir ramybė katėms leidžia greičiau nurimti ir pasijusti bent kiek saugiau. Pagavus katę, privaloma užpildyti formą su visa informacija apie katę (kas pagavo, kuriame kieme, kelintą valandą, kokia gyvūno lytis, ar draugiškas ir kt.) bei ją pridėti prie narvelio. Šie du dalykai - narvelis ir dokumentas apie gyvūną turi būti nuolatos šalia gyvūno (net ir jį ištraukus, operuojant), kad nebūtų supainioti su kitų pagautų gyvūnėlių narveliais ir dokumentais.

Pagautos katės laukia savo eilės - uždengtuose narveliuose su pridėtais dokumentais. Vienos katės apvalkalėlis kibiais kaimynės nagais buvo nutrauktas, bet mes jį tuoj pat grąžinome į vietą. Po kiekvienu narveliu yra po vieną vandeniui nepralaidų patiesaliuką.

Apie gaudymo ypatumus šį kartą nesiplėsiu, nes dalyvavau veterinariniame darbe, taigi apie jį plačiau ir papasakosiu :)

Kates į priešoperacinę patalpą atsinešdavome tik tada, kai viskas jau buvo paruošta operacijai. Įvertinę gyvūno svorį, jam suleisdavome anestetikų (tiesiai pro narvo virbus, neištraukiant gyvūno) ir vėl uždengdavome bei palikdavome ramybėje, kol vaistai suveiks. Vos suleidus vaistus, iškart įjungdavome laikmatį pusvalandžiui, nes tik po tokio laiko tarpo galima bus gyvūnui suleisti jį išbudinančių iš miego vaistų. Prie laikmačio iškart būdavo pritvirtinamas ir paruoštas švirkštas su tais medikamentais.

Išsitraukę gyvūną iš narvo, pirmiausiai nustatydavome lytį, įlašindavome į akytes dirbtinių ašarų (kadangi vaistų poveikyje akys neužsimerkia, reikia jas apsaugoti nuo išdžiūvimo), suleisdavome antibiotikų ir nuskausminamųjų-priešuždegiminių vaistų, kad jie jau pradėtų veikti, nelaukiant operacijos pabaigos. Patikrindavome šlapimo pūslę, ir jei ji būdavo pilna - ištuštindavome, kad vėliau nereikėtų tuo rūpintis operacijos eigoje. Apskusdavome operacijos lauką (katėms - ties juosmeniu) ir šiek tiek abi priekines galūnes, jei kartais operacijos metu reiktų skubiai leisti vaistus į veną. Visus nuskustus plaukus susiurbdavome į siurblį, kad jie neskraidytų aplinkui, todėl siurblys įgaudavo žavingus visų nusiurbtųjų kailiukų raštus :)

Sluoksniuotasis siurblys

Tuomet pradėdavome operacinio lauko antiseptikos procedūrą - iš pradžių reikia nuskustą plotą gerai nuvalyti, kad neliktų jokių nešvarumų, o tuomet visą padengti antiseptiniu tirpalu ir palikti penkioms minutėms, kad jis suveiktų. Tuo pat metu operaciją atliksiantis žmogus jau pradėdavo ruošti rankas, o tai irgi ilgas ir kruopštus užsiėmimas: paėmę šepetį, suvilgytą antiseptiniu tirpalu, trindavome kiekvieną pirštą iš abiejų šonų, o taip pat iš viršaus ir apačios, po to delnų vidinę ir išorinę pusę ir visą ranką iki alkūnės, taip kad užtrukdavome irgi ne trumpiau kaip 5 minutes. Operacijos metu taip pat buvo griežtai laikomasi aseptikos taisyklių - visi įrankiai bei priemonės buvo naudojami tik sterilūs.

Paruošta katė būdavo nunešama į operacinę, šalia jos iškart padedamos užrištos pirštinės su šiltu vandeniu (kad apsaugotume gyvūnus nuo sušalimo, nes medžiagų apykaita narkozės metu sulėtėja), uždedama kaukė, per kurią toliau būdavo palaikoma inhaliacinė anestezija, daugeliu atvejų po oda suleisdavome tiesiog skysčių.

Katinėlis, jo dokumentas, laikmatis su vaistukas ir šiltos guminės pirštinės

Sterilizacijos operaciją atlikome Lietuvoje dar nepopuliariu būdu - per šoną (pas mus daugelis ją atlieka per vidurinę pilvo liniją). Šis būdas yra ne tik patogesnis veterinarijos gydytojui, bet ir pranašesnis pačioms benamėms katėms: visų pirma, šonas gerai matomas kates šeriantiems žmonėms, todėl jie gali lengvai stebėti gijimą bei laiku pamatyti kilusias komplikacijas. Tuo atveju, jei plyštų siūlės, per pilve atsivėrusią žaizdą gali iškristi katės žarnos, tuo atveju per šoną tokia rizika ženkliai sumažėja. Na, ir šoninė žaizdelė katei ne taip trukdo judėti, ji patiria mažesnį tempimą, todėl tai irgi pasitarnauja greitam sveikimui ir katės gerovei. Pats pjūvis yra visai nedidelis, maždaug 1 cm ilgio, ir pabaigus operaciją jis buvo beveik nepastebimas:

Katės sterilizacija, atlikta per šoną. Vaizdas pabaigus operaciją.
Katės sterilizacija, atlikta per šoną. Vaizdas pabaigus operaciją.

Katės sterilizacija, atlikta per šoną. Susiūta pjūvio vieta po operacijos.
Katės sterilizacija, atlikta per šoną. Susiūta pjūvio vieta po operacijos.

Bebaigdami operaciją, nupjaudavome kairės ausies galiuką. Po operacijos (ir jeigu jau būdavo praėjęs pusvalandis nuo narkozės pradžios) visoms katėms suleisdavome "prabudinančių" vaistukų. Katės dar nepabudusios būdavo įdedamos vėl į savo narvelius, uždengiamos ir paliekamos šiltoje patalpoje. Formose būdavo pažymimas operacijos laikas, kokia buvo gyvūno lytis.

Sterilizuotos katės po operacijos patalpintos vėl į savo narvelius, uždengtos ir paliktos šiltoje patalpoje

Sterilizaciją ir kastraciją atlikome visoms sugautoms katėms ir katinams, nepriklausomai nuo jų amžiaus - tad pasitaikė ir maždaug keleto mėnesių amžiaus mažylių, ir suaugusių kačių. Mažyliams, kurių medžiagų apykaita greitesnė už suaugusių, iškart po operacijos mes duodavome maistelio pasistiprinimui, nes priešingu atveju gali pernelyg sumažėti cukraus kiekis kraujyje.

Katinėliui po operacijos iškart duota maistelio

Visos išoperuotos katės būdavo stebimos, o kitą dieną jau vėl paleidžiamos į savo kiemus :)

Išleistuvių akimirka

Visi narveliai, prieš juos panaudojant kitų kačių gaudymui, būdavo gerai išplaunami ir dezinfekuojami - kad apsaugotume gyvūnus nuo užkrečiamų ligų plitimo.

Narvų plovimo darbai

Mokymai truko viso labo šešias dienas, tačiau išmokome išties labai daug. Džiaugiuosi, jog per šį laikotarpį visi kartu išoperavome daugiau kaip pusšimtį kačių, o aš pati - dešimt kačių ir devynis katinus. Dar smagiau, jog dabar jau galiu taikyti įgytas žinias bei įgūdžius ir Lietuvoje - praėjus nepilnam mėnesiui po grįžimo, Kaune mes abi su Vaiva buvome pakviestos sudalyvauti Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos surengtoje PSP akcijoje, kurioje padėjau vet. gydytojams bei pati išoperavau kelis gyvūnus. Tuo pačiu su sterilizacijos per šoną technika, saugios gyvūnėlių priežiūros subtilybėmis prieš ir pooperaciniu laikotarpiu supažindinome akcijoje dalyvavusius veterinarijos gydytojus, LSMU Veterinarijos akademijos studentus iš Lietuvos bei mainų programos dalyvius iš kitų šalių.

Pacientams stengėmės suteikti tas pačias sąlygas, kurių buvome išmokytos Portugalijoje

Katytės operacija

Veterinarinės medicinos studentai galėjo stebėti mūsų su Vaiva darbą

Katytė vos nubudusi galėjo mėgautis skaniu maisteliu

Apie šiuos mokymus yra paruoštas reportažas TV3 laidai "Mūsų gyvūnai", kurio metu trumpai papasakota apie PSP programą bei kelionę į Portugaliją. Jis bus parodytas jau artimiausiu metu :)

Pabaigai noriu pasakyti, jog be galo vertinu tokių organizacijų kaip "International Cat Care" darbą, kuris nors ir nėra tiesioginis (jie gyvūnų globos namų neturi), tačiau užsiima ne ką mažiau svarbia šviečiamąja veikla, kurios metu savo srities specialistai skatina tiek gyvūnų augintojus, tiek jų globėjus, tiek veterinarinės medicinos profesionalus laikytis aukščiausių gyvūnų priežiūros ir globos standartų, padeda ne tiek stipriai gyvūnų globos srityje išsivysčiusioms šalims, ruošdami specialias mokymų programas, ir, be abejo, tokiu būdu prisideda prie gyvūnų gerovės visame pasaulyje.

Plačiau apie "International Cat Care" mokymų programas galite paskaityti anglų kalba. Mus apmokiusios veterinarijos gydytojos Nikki ataskaitą apie mokymus rasite čia.

2 komentarai:

  1. Congratulations, nice text and I'm very happy you are applying what you have learn already! kisses, Albano

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Albano, thank you very much! Did you learn to read in Lithuanian??? :))
      I wish you happy holidays and good New Year!

      Panaikinti